Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tartós Holter EKG monitorozás - Cortrium C3+

Bemutatjuk a Cortrium C3+ holter EKG készüléket

(www.cortrium.com, www.c3holter.hu)

kep1.png

 

A Cortrium C3+ a holter EKG készülékek legújabb generációját képviseli. Miben más a Cortrium C3+, mint az eddig széles körben használt holterek?

A folyamatos EKG rögzítés időtartama az eddig megszokott többszöröse, akár 1 hét is lehet.

A Cortrium C3+ 3 elvezetéses EKG jelet rögzít, akár 1 héten keresztül. A készülék programozásakor a felvétel időtartama előre megadható, 1-től 7 nap terjedelemben. A 24 óránál hosszabb monitorozás diagnosztikai szempontból sokkal nagyobb találati arányt tesz lehetővé mind az aszimptomatikus pitvarfibrillatio szűrése, mind pedig a palpitatioként megélt, de relatíve ritkán jelentkező szívritmuszavarok azonosítása terén. Precízebben megítélhető továbbá a perzisztens/permanens pitvarfibrilláló betegek frekvenciakontrolljának hatékonysága.

Kiknek javasolt a tartós holter EKG monitorozás?

Az Európai Kardiológus Társaság által 2016-ban kiadott pitvarfibrillatios irányelv alapján:

 • minden TIA-n vagy ischaemiás stroke-on átesett betegnél javasolt a legalább 72 órás holter EKG monitorozás (I A ajánlás)
 • 75 évesnél idősebb, vagy magas stroke rizikójú betegeknél megfontolható az EKG szűrés (tartós holter EKG monitorozással) tünetmentes pitvarfibrillatio szűrésére (IIb B ajánlás)

A kompakt szerkezet nem tartalmaz szabadon futó pácienskábelt.

A Cortrium C3+ készüléket közvetlenül kell csatlakoztatni a testfelszíni elektródákhoz („EKG tappancsokhoz”), így kiküszöbölhető a hagyományos holter berendezéseknél eddig alkalmazott EKG kábelek minden hátránya: a beteg számára kényelmetlen viselet, a folyamatos használat során elkerülhetetlen sérülés, anyagfáradás, ami a regisztrátum minőségét rontja. A Cortrium C3+ a kompakt szerkezet ellenére kellően rugalmas, biztosítva ezzel a rögzítési pontok folyamatos mozgásának lekövetését.

 

 

A holter EKG készülék viselése soha nem volt még ilyen kényelmes: a tökéletes „anatómiai holttér”.

kep2.jpgA Cortrium C3+ készüléket a sternum alsó harmada elé rögzítjük, így viselőjének a lehető legnagyobb mozgásszabadságot biztosítjuk. Ezen kívül ebben a lokalizációban a készülék nem zavarja pl. hátizsák viselését, stb., illetve öltözködés terén sem kell kompromisszumot kötni: még egy elegáns női ruha is elegendő a készülék „elrejtéséhez”. Hölgyek esetében célszerű a merevítő nélküli melltartó viselése, de a hagyományos melltartókosár sem szokott gondot okozni. 

 

 

 

A Cortrium C3+ készülék felhelyezése során teljesen hétköznapi testfelszíni EKG elektródákat használunk.

kep3.jpgA 24 óránál hosszabb EKG monitorozás kapcsán óhatatlanul fel kell tennünk a kérdést: a vizsgált személy BŐRE hogyan tolerálja az EKG elektródákkal a kontaktust. Egyes más gyártókkal ellentétben a Cortrium C3+ hagyományos, univerzális elektródákkal („EKG tappancsokkal”) kerül felhelyezésre, így nem jelent gondot, hogy 1-2 naponta (vagy szükség szerint bármikor) a vizsgált személy rövid időre azokat levegye magáról, és így kényelmesen tisztálkodhasson, ill. a bőre regenerálódhasson. Más gyártóknál előfordul, hogy az EKG elektródákba speciális elektronikai megoldásokat építenek bele, ezért, ha azokat a monitorozás során le kell cserélni, az jelentős költségekkel jár.

A Cortrium C3+ készülék folyamatosan egyértelmű fényjelzésekkel ad információt a jelminőségről, így, ha a monitorozott beteg kellő körültekintéssel figyelemmel kíséri ezeket a jelzéseket, a regisztrátum minősége nagyon magas szinten tartható.

A Cortrium C3+ használata mellett nem jelent gondot a napi tisztálkodás.

A Cortrium C3+ nagyon könnyen lecsatlakoztatható az elektródákról, így a vizsgált alany kényelmesen lezuhanyozhat. Az előző pontban kifejtett érvek alapján az sem jelent problémát, ha ilyenkor magukat az elektródákat is eltávolítjuk, ezzel elkerülhető, hogy a bőr dekubitálódjon, irritálódjon. Ha fél-1 órán belül visszahelyezi a beteg a készüléket magára (ennek elsajátítása még az elektródák felhelyezésével együtt sem jelent gondot), a monitorozás nem szakad meg.

A regisztrált felvétel kiértékeléséhez számos új lehetőség áll rendelkezésünkre.

Aki már foglalkozott 24 órás holter EKG regisztrátum nyers adatainak kiértékelésével az tudja, hogy időnként ez a folyamat nagyon idő- és energiaigényes a műtermékek „kigyomlálása” miatt. Egy több napos regisztrátum elemzése még nagyobb kihívást jelenthet. A Cortrium C3+ erre is kínál megoldást.

Magát a Cortrium C3+ készüléket egy ingyenesen letölthető szoftverrel (C3 Data Transfer Tool) tudjuk programozni, amely tetszőleges számú számítógépre ingyen letölthető, így a készülék felhelyezése és levétele nem egyetlen számítógéphez kötött.

Az EKG monitorozás befejezését követően több lehetőség közül választhat a kiértékelést végző orvos:

 1. A Cardiomatics szoftver segítségével online automatikus kiértékelés kérhető. Ehhez előzetes regisztráció szükséges, és a leletek felhő alapú felhasználói fiókban bárhonnan elérhetők. Ezt a megoldást főleg nem kardiológus (pl. háziorvos) kollégák számára javasoljuk, de a kiértékelés minősége kardiológusok számára is kielégítő.
  kep4.jpg
  kep5.jpg
  kep6.jpg
  kep7.jpg
  kep8.jpg
   
 1. ​​​Lehetőség van a regisztrátum hagyományos módon történő szoftveres kiértékelésére is a Cardioline program megvásárlásával. Ezt kizárólag kardiológusoknak ajánljuk.
  kep9.jpg
 2. Fontos újítás, hogy a regisztrátum a Cortrium C3+ készülékről letölthető univerzális EDF formátumban is. Ez lehetővé teszi, hogy az adatokat veszteségmentesen tároljuk, ill. más kiértékelő szoftverrel feldolgozzuk (ezek listája a Cortrium honlapján elérhető).
  kep10.jpg

 A Cortrium C3+ készülék által rögzített jel élőben is ellenőrizhető.

A Cortrium C3+ felhelyezését követően lehetőség van arra, hogy még a regisztráció folyamata során REAL TIME EKG képet kapjunk Bluetooth kapcsolat segítségével. Ehhez egy INGYENES, bárki számára elérhető iOS applikáció szükséges. A közeljövőben tervezik ennek az applikációnak a funkcióbővítését, ill. az Android-os verzió kibocsátását (jelenleg tesztelés alatt áll a már elkészült béta verzió).

 A Cortrium C3+ készülék üzleti szempontból is előnyös megoldás.

A hagyományos holter EKG készülékek esetében a készülék programozását és a regisztrátum kiértékelését ugyanazzal a keretprogrammal végezhetjük el, amit így a berendezés megvásárlásakor kötelezően szintén meg kell vásárolnia a felhasználónak, hiszen enélkül a holter felvevő nem működőképes. Ezzel szemben a Cortrium C3+ esetében a készülék programozását egy bárki által ingyenesen letölthető keretprogrammal (Data Transfer Tool) végezzük, ezáltal a berendezés megvásárlását követően a holter felvevő azonnal használatba helyezhető. Az előző pontban részletezett Cardiomatics online szoftver segítségével lehetősége van a felhasználónak arra, hogy egy kisebb rendszeres havi díj ellenében a kiértékelés megtörténjen, így a Cortrium C3+ megvásárlásakor nincs szükség arra, hogy jelentős összegekért egyidőben a kiértékelő szoftvert is kötelezően kifizessük.

Ezzel együtt természetesen adott a lehetőség saját használatú kiértékelő szoftver (Cardioline) megvásárlásására is. Összességében elmondható, hogy a Cortrium C3+ vásárlása, mint üzleti befektetés megtérülési ideje a hagyományos 24 órás holter EKG készülékeknél sokkal kedvezőbb a készülék jobb kihasználhatósága és az elinduláshoz elegendő alacsonyabb árfekvés miatt.

kep11.jpg

Összefoglalva: A Cortrium C3+ készülék kényelmes kialakítása és a felrögzítés lokalizációja alapján kiválóan alkalmas a tényleges hosszú távú, akár 1 héten keresztül végzett folyamatos, 3 csatornás EKG monitorozásra, hiszen a vizsgált alany számára a mindennapi életben gyakorlatilag semmiféle zavaró kellemetlenséget nem okoz. Az online elérhető kiértékelés lehetőséget biztosít arra, hogy a készüléket ne csak kardiológus szakorvosok, hanem más szakterületek képviselői is (pl. háziorvosok) könnyedén használhassák (természetesen a végső leletezés és terápiás véleményezés kardiológus kompetenciája, de ez az elkészült lelet bemutatásával lehetségessé válik). A Cortrium C3+ tehát kedvező ár-érték aránnyal elegáns segítség a ritmuszavarok diagnosztikájában, különösen figyelembe véve a szakmai irányelvek legfrissebb ajánlásait is.

Gyártó: Cortrium

Taastrup, Erik Husfeldts Vej 7, 2630, Dánia

web: www.cortrium.com, mail: info@cortrium.com, tel.: +45 40 57 47 71

 

Magyarországi forgalmazó: C3 Holter Hungary Kft.

1183 Budapest, Fűszer utca 17.

megrendeléssel, termékkel kapcsolatos információ: web: www.c3holter.hu, mail: c3@c3holter.hu