Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.08.29

A vizsgálatokról

Szívultrahangos vizsgálat (echocardiographia)

(A képek csak tájékoztató jellegű illusztrációk, forrás: internet)

echo3.jpgA vizsgálat menete:

A vizsgálathoz félmeztelenre szükséges levetkőzni (hölgyek esetén a melltartót is szükséges levenni). A vizsgálóasztalon bal oldalra fordulva, bal kezünket a fejünk alá helyezve, jobb kezünket lazán a csípőnkön nyugtatva helyezkedünk el. A vizsgálat során mindvégig ebben a pozícióban kell feküdni, felsőtestünk kisebb-nagyobb forgatásával. 

A vizsgálatot végző orvos a hátunk mögé ülve helyezkedik el, a vizsgálatot egy műanyag borítású vizsgálófejjel (ún. transzducer) végzi, melyet a mellkas bal oldalának bizonyos pontjaihoz érint. A megfelelő képalkotás miatt erre a bőrfelületre kevés zselészerű anyagot (ún. ultrahang zselét) kenünk előzőleg. 

A vizsgálat fájdalmatlan (a műanyag vizsgálófejet  minimális erőkifejtéssel nyomjuk a mellkas bőrére, ez bizonyos esetekben enyhe kellemetlenséget okozhat), nem jár semmiféle invazív beavatkozással, ill. sugárterheléssel, korlátlan számban ismételhető.

Miről ad felvilágosítást a vizsgálat?

A hagyományos (mellkasfalon keresztül végzett, 2 dimenziós) szívultrahangos vizsgálat során  2 dimenziós mozgóképpel ábrázoljuk a szívet, több nézetből, ill. láthatóvá tudjuk tenni a szív üregein belül a véráramlást, és lehetőségünk van speciális mérési technikák alkalmazására (pl. M-mód) is. Az előbb részletezettek alapján információt kapunk:

  • a szív alakjáról, méreteiről
  • a szívbillentyűk működéséről (a szíven belüli véráramlásról)
  • a szív izomzatának működéséről (az összehúzódás erejéről, szimmetriájáról, ill. ezen keresztül indirekt módon a szív izomzatának vérellátásáról)
  • a szívburokról
  • a szívből induló, ill. oda közvetlenül érkező nagyerek állapotáról
  • NEM tudjuk közvetlenül, részletesen ábrázolni a szívet ellátó ún. koszorúsereket

​A vizsgálatról természetesen részletes leírást tartalmazó leletet adunk.

vivids60-nagy.jpgMikor célszerű elvégeztetni a szívultrahangos vizsgálatot?

Tulajdonképpen bármikor, akár szűrő jelleggel is elvégezhető a vizsgálat, hiszen fájdalmatlan, és nem jár invazív beavatkozással vagy sugárterheléssel.

Feltétlenül indokolt a vizsgálat elvégzése akkor, ha a tünetek alapján bármilyen kardiológiai betegség gyanúja fennáll. A szív állapotának megítélésben alapvető vizsgálatnak számít (az EKG mellett).

Milyen gyakran érdemes megismételni a vizsgálatot?

Betegségtől/állapottól függően szükség lehet akár néhány havonta szívultrahangos követésre, de általában a vizsgálatot még kimutatott betegség esetén is leggyakrabban évente szükséges elvégezni. A kérdésben a tünetek, ill. a feltárt rendellenesség pontos típusa a döntő.  

 


Nyugalmi EKG vizsgálat

A részletek hamarosan...


Terheléses EKG vizsgálat (ergometria)

A részletek hamarosan...


24 órás EKG vizsgálat (Holter EKG)

(A képek csak tájékoztató jellegű illusztrációk, forrás: internet)

btl_holter_lead_system.jpgA hagyományos, nyugalmi EKG-n kívül 24 órán keresztül is van lehetőség a folyamatos EKG monitorozásra. A következő helyzetekben jelenthet ez nagy segítséget:

- A gyakran, napi szinten jelentkező szapora-szabálytalan szívdobogásérzés hátterében álló szívritmuszavarok pontos diagnosztikájában.

- A szív sebességének monitorozása bizonyos fennálló szívritmuszavarok mellett.

- Eszméletvesztés, vagy ehhez közeli állapot hátterében feltételezhető kórosan lassú, vagy éppen gyors szívműködés vizsgálata.

- Tünetmentes (silent) ischaemiás epizódok kutatása. 

 


Hosszabb idejű (48-168 órás) Holter EKG vizsgálat

(A képek csak tájékoztató jellegű illusztrációk, forrás: internet)

c3.pngAz ischaemiás stroke-ok nem elhanyagolható hányadáért a szívben keletkező, és onnan tovasodródva agyi érelzáródást (agyi embolizációt) okozó vérrög (thrombus) felelős. Erre hajlamosító tényező a pitvarfibrillatio nevű szívritmuszavar, melynek egyértelmű igazolásának esetén véralvadásgátló terápia beállítása javasolt. 

Tekintettel arra, hogy a pitvarfibrillatio gyakori kórkép, a súlyos szövődmények veszélye miatt a szakmai irányelvek alapján indokolt a 24 óránál hosszabb ideig (48-168 órás) végzett Holter EKG monitorozás.

 

cortrium_vagott.jpgA meghosszabbított Holter EKG monitorozás szintén javítja a találati arányt, amikor nem túl gyakran jelentkező szapora-szabálytalan szívdobogásérzés hátterében álló szívritmuszavart próbálunk diagnosztizálni.

Magyarországon egyedülállóként rendelésünkön elérhető a Cortrium Holter EKG rendszer, mely kompakt szerkezete miatt kényelmesen viselhető, lehetővé téve a betegek számára a tényleges hosszabb távú monitorozást (szemben a hagyományos Holter rendszerek több vezetékével és külön rögzített külső egységével).

További részletekkel kapcsolatban látogasson el a www.cortrium.com, www.c3holter.hu vagy a https://agricardio.eoldal.hu/cikkek/tartos-holter-ekg-monitorozas---cortrium-c3-.html

 


24 órás vérnyomásmérés (ABPM)

A részletek hamarosan...